Konstnärlig forskning
Vad är konstnärlig forskning?
Konstnärlig forskning rymmer idag ett brett spektrum av undersökande och reflekterande praktiker, metoder och begrepp och har sin konstnärliga förankring i en rad olika konstnärliga praktiker, som till exempel opera, konsthantverk, cirkus, film, arkitektur och performance.
Om konstnärlig forskning – Vetenskapsrådet, Kommittén för konstnärlig forskning, 2019:
Konstnärlig forskning är praktikbaserad och omfattar alla konstarter. Forskningsresultaten gestaltas i både konstnärliga verk och textbaserade metareflektioner. Konstnärlig forskning ger kunskap om och utvecklar komplexa skapande processer; den prövar och vidareutvecklar metoder, teoretiska begrepp och materialiteter; den undersöker och fördjupar förståelsen av konstens fältspecifika möjligheter och utmaningar, samt hur konsten, ofta i samverkan med andra discipliner, bidrar till en ökad kunskap om de stora samhälleliga frågorna.
Exposition
Exposition utgör ett nyckelbegrepp inom konstnärlig forskning och det innebär olika former för presentation och dokumentation av ett forskningsarbete, där delar av eller hela den konstnärliga artefakten eller händelsen kan ingå.
I SKH:s forskningsmiljö är exposition en integrerad del av forskningsprocessen. Forskarna presenterar kontinuerligt sina insikter och resultat för peers (kollegor inom konst- och forskningsfält i och utanför akademin) och en bredare allmänhet via expositioner. De kan ha olika form där till exempel scenisk, digital, skriftlig eller fysisk gestaltning ingår. Expositionen måste göras på ett både rigoröst och konsekvent sätt så att forskningens konstnärliga intentioner och riktningar blir tydliga. Det är centralt för den kritiska genomlysningen av till exempel de estetiska, epistemologiska, etiska och sociala dimensioner som forskningen avser undersöka.
Spridning av den konstnärliga forskningens resultat och insikter
VIS – Nordic Journal for Artistic Research
SKH har, sedan april 2018, tillsammans med Norske program for kunstnerisk utviklingsarbeid (vid Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse) drivit tidskriften VIS – Nordic Journal for Artistic Research. VIS är en digital tidskrift med öppen tillgång som använder plattformen Research Catalogue för att ta emot och granska expositioner, samt för att publicera sina nummer. Syftet med VIS är att fungera som en grundläggande kunskapskälla för alla som vill ta del av och fördjupa sig i konstnärlig forskning i Norden, och att dessutom vara en plattform för internationell konstnärlig forskning med ett motsvarande fokus på reflektion. Nytt nummer av VIS släpps två gånger per år och varje nummer publicerar 5–7 expositioner. Samtliga expositioner genomgår en omfattande dialogbaserad peer-review process. Läs mer om VIS.
DIVA och Research Catalogue
SKH använder sig i huvudsak av databaserna DiVA och Research Catalogue för att sprida, arkivera och/eller publicera konstnärlig forskning. DiVA portal är en gemensam söktjänst och ett öppet arkiv för forskningspublikationer och studentuppsatser producerade vid över 40 lärosäten och forskningsinstitutioner. Stockholms konstnärliga högskolans publikationsbas DIVA
Research Catalogue (RC) är en internationell flermedial databas för konstnärlig forskning. Doktorander, lärare och forskare på SKH publicerar sina avslutade arbeten i databasen. Även studenter uppmuntras att använda RC för sin forskning. Stockholms konstnärliga högskolas portalsida i RC
Läs mer om konstnärlig forskning
Lilja, Efva, Konst, forskning, makt: en bok om konstnären som forskare, Stockholm: Utbildningsdepartementet 2015
https://cultureactioneurope.org/news/vienna-declaration-on-artistic-research/
https://cdn.ymaws.com/elia-artschools.org/resource/resmgr/files/26-september-florence-princi.pdf
VIS – Nordic Journal for Artistic Research (Digital tidskrift. Språk: Svenska, norska, danska och engelska)
Journal for Artistic Research (Digital tidskrift. Språk: engelska, spanska, portugisiska)
––
Foto: Skärmavbildning från expositionen The decline of choreography and its movement: a body's (path)way, Paz Rojo, 2019.